15 februari 2013
Door: Linda van Vught
Blijf op de hoogte en volg Linda
15 Februari 2013 | Gambia, Kololi
Afgelopen vrijdag ben ik met Mary bij Yaya op bezoek geweest. We wilden weten hoe het met hem ging na het ziekenhuis bezoek. Toen we binnenkwamen zat hij rechtop in een stoel. Hij zag er goed uit. Zijn ouders vertelden mij dat hij weer kon lopen, praten en ook weer goed at. Echt super om te zien! Hij maakte nu ook meer contact me je. Mij kende hij niet goed, hij zei continue ‘tubab’. Uiteindelijk kon hij toch mijn naam wel zeggen als ik het maar vaker herhaalde. Ook wat foto’s gemaakt maar die laat ik later wel zien aan jullie. Foto’s uploaden kost erg veel tijd en ik wil die liever besteden aan leukere dingen!
Zaterdag naar een Gambiaanse bruiloft geweest. Een goede vriend van de broer van een lerares van school, zij is weer een vriendin van Mari, ging trouwen.
Om 13.00 gingen we naar de kerk toe en daarna hadden we een groot feest tot 22.00. Er was erg veel eten en allerlei hapjes deelden ze rond, we kwamen niets tekort. Ook werd er alcohol geschonken, dit werd volop gedronken. Voor veel Gambianen is dit in het dagelijks leven niet te betalen.
Toen de bruid en bruidegom binnenkwamen kwamen allerlei familieleden en vrienden naar voren gelopen. Zij begonnen samen met hun te dansen. De mensen hier hebben echt ritmegevoel, ook dansen ze veel uitbundiger dan Nederlanders. De Afrikaanse muziek hier vind ik erg leuk.
Later op de avond was er een man, erg dronken en hij vond Mari wel leuk. Ze kwam maar moeilijk van hem af ;) Ook stond hij steeds aan mijn arm te trekken omdat ik mee de dansvloer op moest. Erg irritant… Verder was het een leuke dag geweest!
Zondag met Halim en 2 vrienden van hem, Brian en Maisie mee op de boot geweest. Dit is een ouder echtpaar. Zij kan niet zwemmen en was bang dat ze in het water zou vallen. Dus had ze maar een reddingsvest meegenomen en dit omgedaan in de boot. Zo heeft ze heel de middag in de boot gezeten, zag er grappig uit :)
Op Valentijnsdag was Halim jarig. Hij is 30 jaar geworden. Die dag bij zijn ouders een lunch gehad en later op de avond met familieleden en vrienden een diner gehad. Dit was erg gezellig.
De rest van de week gewerkt, alles gaat zijn gangetje. Sommige kinderen vragen al wanneer ik weer terug ga naar Nederland. Dan zeg ik ‘dat duurt nog even’. Het zal flink wennen zijn als ik weer terug ben, je raakt gauw gewend aan alles.
Liefs Linda
15 Februari 2013 - 16:41
Antje:
Ha fijn, weer een berichtje van je. Wat mooi dat je zoveel voor Yaya hebt kunnen betekenen. Goed dat je hem naar het andere ziekenhuis hebt gebracht.
Leuk om zo,n Gambiaanse bruiloft mee temaken. En ook nog de verjaardag van Halim, het kan niet op. Ik ben benieuwd naar de foto,s als je weer thuis bent.
groetjes Harry en Antje -
16 Februari 2013 - 10:13
Nellie:
Hoi Linda,
Wat maak jij leuke dingen mee en wat fijn dat het met Yaya nu weer beter gaat.Ben erg benieuwd naar de foto`s en je verhalen daar bij. Doe de groetjes aan iedereen en geniet nog van de tijd in Kololi. Groetjes Jo en Nellie -
22 Februari 2013 - 10:06
Mariette Van Den Elzen:
Hoi Linda,
Wat was het leuk om jullie allemaal te zien, ik heb er lang naar uitgekeken maar dat werd met zang en dans beloond. Erg leuk om te zien ook hoe goed jij het daar doet, je hebt je draai daar wel gevonden en doet een hoop goede dingen.
Ik heb met eigen ogen kunnen zien hoe Yaya is opgeknapt na het ongeluk, mede door jouw hulp.
Wat zullen ze je missen straks.
Ik zit inmiddels al weer in de kou van Nederland maar denk elke dag aan jullie.
Geniet er nog van!
Tot ziens, groetjes Mariette