Februari 2013 - Reisverslag uit Kololi, Gambia van Linda Vught - WaarBenJij.nu Februari 2013 - Reisverslag uit Kololi, Gambia van Linda Vught - WaarBenJij.nu

Februari 2013

Door: Linda van Vught

Blijf op de hoogte en volg Linda

07 Februari 2013 | Gambia, Kololi

Hoi allemaal,

Nog maar 3,5 week en dan ben ik weer terug in Nederland. Wat gaat de tijd toch snel!

Ik ben vorige week met alle kinderen, de nanny’s en Mary naar Monkeypark geweest. Dit is een groot bos waar je aapjes kunt kijken. We hadden nootjes gekocht om de apen te voeren. Dan komen ze namelijk naar je toe en eten ze uit je hand. Bij de ingang stond een bord dat je de apen niet mocht voeren. Ze hadden onze nootjes gezien dus die werden in beslag genomen. In het begin zagen we een paar apen maar die waren vlug weg omdat we niets bij ons hadden. Voor de rest hebben we geen apen meer gezien. Dat was jammer.

Vorige week dinsdag weer bij Yaya op bezoek geweest. Hij was nog steeds ziek. De ouders vertelden dat hij nu wel weer praatte. Hij at nog steeds niet veel. Het ziekenhuis waar hij heen was geweest is geen goed ziekenhuis. De dokters zijn vaak niet goed opgeleid en hadden hem dus naar huis gestuurd terwijl hij nog ziek was. Ik heb aangeboden om hem naar Afrimed te brengen. Hier ben ik zelf de afgelopen keren heen geweest toen ik ziek was. Vrijdagochtend zijn we Yaya met een taxi op gaan halen. Hij kon toen amper lopen. Zijn vader ging mee. In het ziekenhuis hebben ze zijn bloed geprikt, dit was in orde. Ze hebben heel zijn lichaam nagekeken, hij had namelijk heel wat littekens en wonden overgehouden van het auto ongeluk. Op zijn rug had hij een open wond zitten, hier was niets mee gedaan. Ze gaven hem medicatie mee voor zijn epilepsie, een drankje met vitaminen, mineralen en ijzer en een antibioticakuur. Zijn vader was me erg dankbaar.

Op school heb ik met Mary een nieuw klaslokaal ingericht. Dit lokaal is bedoeld voor de jongste kinderen. Eerst hadden we alles schoongemaakt, daarna de muren versiert, er schone matten en een matras ingelegd en toen nieuw speelgoed uitgezocht. Het resultaat mag er zijn :)
Ik heb ook foto’s gemaakt van het klaslokaal en de kinderen.
De dag erna konden de kinderen er al in. Twee kinderen liepen steeds weg dus die moest ik continue in de gaten houden. Ook kwamen er kinderen kijken van andere klaslokalen. Zij wilden allemaal met het nieuwe speelgoed spelen. Maar namen het dan mee naar buiten en dan was ik het kwijt. Dus dit niet toegelaten. Dit was erg vermoeiend!

Twee weken geleden kwam de regering met een nieuwe wijziging van de werktijden. Dit hield in dat iedereen op vrijdag vrij was en zaterdag moest werken. De moslims willen graag vrij zijn op vrijdag omdat ze dan bidden. Net zoals de Christenen op zondag vrij zijn want dan gaan ze naar de kerk. Vorige week heb ik dus gewerkt t/m donderdagmiddag want toen moesten de kinderen al naar huis. Veel mensen waren het hier niet mee eens, na een week werd de verandering al weer ingetrokken en was alles weer normaal.

Sinds dinsdag hebben we 2 nieuwe jongens die bij Second Home verblijven. Ze heten Bakkari en Ibrahma. We zijn maandagmiddag na school bij de familie op bezoek geweest om kennis te maken. Het waren leuke mensen, erg vriendelijk. Toen we naar huis gingen kregen we een levende kip mee als bedankje voor het opvangen van de jongens. De poten waren vastgebonden dus hij kon nergens naar toe. Dus op de terugweg zaten we met een kip in de taxi, zag er grappig uit. Elke keer als de kip begon te fladderen en te kakelen kreeg ik het benauwd. Mary vond dit wel grappig, ze zei steeds 'Hij doet niets hoor'.
Bij terugkomst lieten we de kip zien aan de kinderen, die vonden het helemaal geweldig. Ze zaten in een kringetje om de kip heen terwijl we het voer gaven. Even later hebben we de kip aan de buren gegeven, die hadden namelijk meer kippen rondlopen.
De twee nieuwe jongens hebben het goed naar hun zin. Ze vonden de tv leuk, hebben ze thuis waarschijnlijk niet. Ook hoorde ik van Mary dat ze thuis nooit ontbijt krijgen, bij Second Home dus wel gelukkig.
We moeten ze nog aanleren dat als ze gaan plassen ze naar het toilet moeten. Ik zag namelijk dat ze buiten in de tuin aan het plassen waren. Dit gemeld bij Mary, zei vertelde toen dat ze thuis waarschijnlijk geen toilet hebben dus gewend zijn om dit buiten te doen.

Ik heb mijn terugvlucht geboekt. Ik vertrek 3 maart om 12.50 met het vliegtuig en land om 20.50 op Schiphol.

Tot gauw!

Liefs Linda

• 07 Februari 2013 - 17:16

Annie Van Der Spank:

Hoi Linda
    Fijn dat we je verslagen kunnen lezen. Het moet een geweldige ervaring voor je zijn het werken met deze kinderen.Ook wat je buiten je werk meemaakt is de moeite waard. Mooie foto's ook.
    De lichamelijke ongemakken waarover je schreef hebben de "pret" voor jou niet bedorven.
    Al met al dapper van je dat je het initiatief om dit werk te gaan doen hebt genomen. Veel mensen, waaronder ook ik in het verre verleden, dromen van het doen van ontwikkelingswerk, maar jij doet het ook echt! Knap hoor! Nog een prettig verblijf. Hopelijk krijg je geen heimwee naar Second Home.

• 07 Februari 2013 - 22:33

Dorianne:

Dag nichtje,

Joh, jij bent al bezig aan je laatste weken in Gambia. Maar ik vermoed dat je vast nog eens terug zult gaan.
    Ik ben benieuwd hoe je straks terug zult kijken op dit avontuur als je weer een tijdje terug bent.

Dikke kus,
    Dorianne

• 08 Februari 2013 - 19:41

Antje:

Ha Linda

Wat een mooi verslag weer. Wat fijn dat je zoveel kunt betekenen. Toch zal ik heel blij zijn als ik je weer zie.

liefs Antje

• 09 Februari 2013 - 17:39

Nellie:

Hoi Linda,

Wat een mooi verhaal weer. En wat heb je weer veel voor de mensen kunnen betekenen.
    Ook fijn voor je zelf om dit te kunnen doen.
    Heel veel groetjes en ik kijk weernaar je uit dat je hier bent.
    Liefs Nellie.